Kovács Ricsi és edzője értékel

A nemrég véget ért hamburgi világbajnokságon Kovács Richárd a legjobb 16 közé verekedte magát a 64 kilósok között, ám ott a tapasztalt mongol bunyós ellenében megállt. A remek szezont futó nyírségi öklöző és edzője, Nagy Lajos is elmondta mit gondol a vb-szereplésről.

Kovács Ricsi nem előzmény nélkül jutott el a világbajnokságig, illetve addig, hogy a szűk, három tagú magyar válogatottból egyedül ő nyerjen meccset a vb-n. Idén az Európa-bajnokságon ugyanis már kitett magáért az NYVSC-Big Boxing öklözője, ott ugyanis két ellenfelét legyűrte, majd a legjobb 4 közé jutásért a későbbi aranyérmes örmény Bacskov állította meg a nyírségi bunyóst. Ezzel 5. lett Ricsi, és kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A vb-n, amelyet Németországban rendeztek Kovács 5-0-val múlta fölül a naurui Colan Calebet. A legjobb 16 között aztán egy nagy ellenfelet kapott – a Hamburgban is a sarkában őt segítő – Nagy Lajos edző tanítványa. A 6. kiemelt mongol harcos, az olimpiai résztvevő, Ázsia-bajnokságon ezüstérmes Chinzorig Baatarsukh állta útját a magyar fiúnak. Ricsi megizzasztotta rendesen a mongolt, de a végén a rutinosabb versenyző kezét emelték magasba.

Ezzel együtt a 19 éves Kovács Richárd mind az Eb-n, mind a vb-n mutatott produkciójával elégedett lehet. Illetve lehetne, de ő maga úgy nyilatkozott, hogy többet szeretett volna elérni egy kicsivel. Ez azonban nem baj, sőt, ha nem ül a babérjain, hanem még többet akar, az csak jól sülhet el a későbbiekben. Mint Ricsi elmondta a Kelet-Magyarországnak, a második meccsét túlizgulta kissé, annyira akart. Ám a felnőttek között újonc srác így is állta a sarat, a rutin meg majd jön az évekkel…

Edzője, Nagy Lajos úgy érzi, hogy ami tud azt most kibokszolta, vagyis az elvárásoknak eleget tett. Az első mérkőzését sima győzelemként élte meg a mester, míg a mongol elleni csatában szerinte csak a rutin döntött, vagyis az, hogy az ázsiai bunyósnak 300 körüli mérkőzés volt a háta mögött, míg Ricsinek mindent belevéve is alig 100.

2018-ra gondolva már, Nagy Lajos kitért arra, hogy nem lesz felnőtt világverseny, ám az U22-es Európa-bajnokságon Ricsi indul, az jó kis erőfelmérő lesz számára ismét.